top of page

Laadpunten voor EV

Het opladen van elektrische voertuigen en fietsen kan een langdurig proces zijn en kan bovendien gevaarlijk zijn als gevolg van overbelasting en isolatiefouten. Gelukkig zijn er enkele aanpassingen die u kunt maken om dit proces efficiënter en veiliger te laten verlopen.


We maken het verschil tussen een laadpunt en een laadstation:

  • Een laadpunt is een aangepast stopcontact die in combinatie van de juiste stekker voor meer efficiëntie kan zorgen. Daarnaast is deze aangepast om een veiligere werking te garanderen

  • Een laadstation is een systeem gemaakt om Elektrische auto's sneller te laten laden. Hierbij heeft u de keuze uit een laadbox of een laadpaal.

Waarom heb ik een laadstation nodig?

De eerste en misschien wel belangrijkste reden is het aspect veiligheid. Hoewel alle moderne mobiele laders uitgerust zijn met een ICCB (In Cable Control Box: het bakje dat in de laadkabel verwerkt zit, en voor stroomregeling en beveiliging tegen oververhitting zorgt), zijn de meeste huishoudelijke elektriciteitsinstallaties niet voorzien op de langdurige belasting die het opladen van een elektrische auto met zich meebrengt. Een thuislaadpaal wordt aangesloten op een aparte elektrische kring met eigen zekering. Dat maakt deze oplossing naar overbelasting en brandveiligheid toe een stuk beter.

Een tweede en zeker even belangrijke reden om voor een thuislaadpaal te kiezen is de laadsnelheid. Afhankelijk van de technische specificaties van je elektrische wagen, én van de beperkingen van je thuisinstallatie, kan laden via een thuislaadpaal tot 10 keer sneller dan laden via een mobiele lader aan een huishoudelijk stopcontact.

Aanpassen van uw elektrische kast en oplaadpunt:

Een standaard stopcontact is een optie om uw EV op te laden. Echter, het opladen met een standaard stopcontact is minder efficiënt en duurt langer dan het opladen met een aangepast laadpunt.

Een aangepast laadpunt bestaat uit twee aanpassingen: een aanpassing in de kast en aan het stopcontact zelf. Als de fabrikant van uw EV een Legrand stekker meelevert, zal uw laadtijd naar verwachting halveren.

Gelukkig zijn deze aanpassingen in de meeste gevallen eenvoudig toe te passen.20 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page